News

A Székelység Története

vasarhely1848-as forradalmi indulókból válogatott fúvóskoncerttel kezdődött Sepsiszentgyörgyön a székelység történelmét bemutató tankönyv háromszéki ismertetője. Mint ismeretes a székelység történelme az aktuális tanév kezdetétől választható tantárgyként került be a székelyföldi megyék iskoláinak tantervébe.

Sepsiszentgyörgyön, november 5-én, történelmi helyszínen, a színültig telt Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében székelytörténészek, Tamás Sándor, Borboly Csaba, Kovászna és Hargita Megye Tanácsának elnökei, Antal Árpád András Sepsiszentgyörgy város polgármestere, valamint Markó Attila képviselő és Klárik László szenátorjelölt jelenléte mellett mutatták be a kisebb belpolitikai vihart okozó könyvet. A Plugor Sándor Művészeti Líceum rézfúvósai után Sepsiszéki Nagy Balázs, a kötet társszerzője köszöntötte a jelenlévőket, hangsúlyozva, hogy a Székelység Történetének bemutatója különleges esemény, hiszen nem csupán hiánypótló kiadvány, hanem olyan könyv, amelynek létrejötte alig néhány évtizede nem lett volna lehetséges.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke az ünnepi eseményen tartott beszédében elmondta: „Akinek van jövője, az a történelemkönyvben is a jövőt keresi, és nem csak a dicső múltat látja. Amikor olvassuk ezt a tankönyvet, a saját jövőnket keressük. Itt, a leg-délkeletibb széken, Sepsiszéken alapította gróf Mikó Imre a Református Székely Mikó Kollégiumot. Itt építették meg elődeink a Székely Nemzeti Múzeumot. Itt, ebben a teremben, hangzottak el Gábor Áron emlékezetes szavai. Most is átfut rajtunk a jóleső borzongás, mert érezzük, hogy szülőföldünk szeretete vezette elődeinket is. Ők is tudták, mi is tudjuk: Székelyföld a mi országunk. Székelyföld tulajdonképpen mi magunk vagyunk.”

A tankönyvet a fővárosi politikusok részéről máris számos támadás érte. Az önkormányzati vezető ezekre reagálva elmondta: „A székelytankönyv már megjelenése előtt sikeres lett. Bukaresti illetékesek hajkurásszák. Még nem is olvasták, de már mindjárt bedaráltatnák. Félnek tőle! De tulajdonképpen nem is a tankönyvtől félnek, hanem a Székelyföldtől. Székelyföld erős hitű fiataljainktól, Székelyföld jövőjétől félnek. Ha ez így van, akkor jó úton járunk! Ha a bukarestiek félnek a szakmailag kifogástalan, gyermekeiknek szóló tankönyvtől, akkor van értelme a munkánknak, akkor kihúzhatjuk magunkat, akkor derűs lehet az arcunk, akkor következhetnek az újabb tervek. Mert a jövő mindig arra van, amerre még nem jártunk, de közösen menni akarunk.

Borboly Csaba, Hargita megyei önkormányzati vezető felszólalásában a tankönyv jelentőségét hangsúlyozta. „Ahogy látom a könyveket így egymás mellé rakva, ez mindig a szívemet megdobbantsa. Szeretnék gratulálni az itt megjelent csapatnak, kitartó munkájukért. Én azt gondolom, hogy mindig kell menni előre, fel kell vállalni a kényes kérdéseket, mint például a történelmi ellentéteket a csíkszéki protestánsok és katolikusok közt. Sok olyan téma van, amely kibeszélésre szorul. Hittem abban, hogy egy jó csapat mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy gyermekeink tudását tiszta forrásból táplálhassuk. A könyv ötlete itt Kovászna megyében született meg 2009-ben, kezdeti célja is az volt, mint ma a fiatalok identitásának megerősítése. Úgy érzem, ez az olvasmány segítséget nyújt ebben a fontos küldetésben. Bízom benne, hogy nemsokára találkozunk a kötet marosszéki bemutatóján.

A Székelység Története lényegében tíz szerző munkája: Ferencz S. AlpárForró AlbertHermann Gusztáv MihályKádár Gyula,Mihály JánosNovák Csaba ZoltánNovák Károly-IstvánOrbán ZsoltSepsiszéki Nagy BalázsSófalvi András, valamintSztáncsuj Sándor József a székelység történetének szakértői. Az illusztrációkat Gyöngyössy János készítette. A szerzők javarészt gyakorló tanárok, akik tudják, milyen módon lehet megszólítani egy középiskolás diákot.

A szerzők közül Ferencz S. Alpár ismertette: a tankönyv kéziratát hetedik osztályos diákok olvasták el, akik visszajelzéseiből kiindulva alakították át a kezdeti elképzeléseket, hiszen komoly hangsúlyt fektettek arra, hogy a szöveget könnyedén befogadhassák. Az egyes fejezetek filmajánlót, irodalmi ajánlót is tartalmaznak. „Ezt a könyvet diákjainknak szántuk: ez a könyv mindig is tankönyv lesz, ha rá van írva, ha nincs. Ez a kötet a székelység történelméről szól, ami szúrja sokak szemét.

Kicsit mindenki meg van illetődve, hiszen ünnep ez számunkra. Nem hiszem, hogy lett volna köztünk olyan, aki azt gondolta, hogy olyan könyvnek a megírásának lesz szenvedő alanya, amiért ennyien érdeklődnek. Végig éreztük annak terhét, hogy nagy elvárásokat fűznek a könyvhöz: úgy írtuk, hogy gyermeknek, de szülőnek, nagyszülőnek is legyen tetszetős” – közölte Hermann Gusztáv, a BBTE egyetemi adjunktusa, a könyv összeállításáért felelős szerkesztő.

A Székelység Története iránt máris óriási az érdeklődés, a háromszéki könyvesboltok polcán várhatóan már az elkövetkező hetekben megjelenik a kötet. A tankönyvnek külön Facebook oldala is van, amely a http://www.facebook.com/SzekelyTankonyv címen érhető el.

Kovászna Megye Tanácsának Sajtóirodája