News

A fiatalok idénymunkájának portálját készítette el a Hargita Megyéért Egyesület

Zsebpénzt szeretnél? diakmunka.ro

Diákmunka, diákszövetkezetek és ifjúságpolitikai kezdeményezések témakörben szervezett kerekasztal-beszélgetést Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Megyéért Egyesület közreműködésével pénteken, június 21-én a csíkszeredai megyeházán.

A találkozón részt vettek  Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba és alelnöke, Bíró Barna Botond, Pănescu Tiberiu, a Hargita Megyei Munkaerőelhelyező Ügynökség vezetője, Antal Lóránt szenátor, Oltean Csongor, a MIÉRT elnöke, Molnár Botond, Csép Andrea képviselő irodájának jogtanácsosa, a vállalkozói szféra képviseletében Bajkó Tibor, az Arbor Vállalkozói Szövetség elnöke, valamint Nagy György, az UKKSZ elnöke, illetve Veress Csilla a Garden Proiect cég képviseletében. A szintén közvetlen érintettek, a diákok részéről jelen volt Mihály Gergely, a csíkszeredai Sapientia EMTE hallgatói önkormányzatának elnöke, valamint Császár-Pál Zsombor, a MAKOSZ elnökségi tagja.

A beszélgetés moderátora, Biró Barna Botond alelnök véleménye szerint a diákmunka szabályozása ma Romániában egy túlbürokratizált rendszer, amely nem segíti a diákokat, és amelyben hiányoznak a közvetítők, akik a keresleti és kínálati oldalt össze tudnák hozni. Ezt a feladatot például Magyarországon az iskolaszövetkezetek látják el.

A megbeszélés keretében Bálint Miklóssy Enikő, a HME igazgatója bemutatta a www.diakmunka.ro portált, amelyet az egyesület hozott létre a diákmunka keresleti és kínálati oldalának találkozása céljából. A portál kapcsán elhangzott, hogy az oldal működtetésének koncepciója magyarországi iskolaszövetkezetek hasonló jó gyakorlataira alapoz, nyílt forráskódú, egyszerű, ingyen elérhető weboldal sémát használtak és alakítottak a funkcionalitásnak megfelelően. Az érdeklődők néhány hasznos infót találhatnak a diákmunka különböző szegmenseire vonatkozóan a törvénykezés fül alatt, a munkát keresők különböző szűrők segítségével válogathatnak az ajánlatok közül. A munkát kínálóknak regisztrálniuk kell az oldalon, majd a munkavégzés szempontjából elvárt infók megadásával feltölthetik ajánlatukat és azt a későbbiekben ugyancsak online kezelhetik tovább.

A kezdeményezők egy Facebook-oldalt is létrehoztak, amelynek népszerűsítését kérték a résztvevőktől. A portál és az online felület terveik szerint hírlevéllel és további funkciókkal egészül ki az elkövetkezőkben, illetve egy online applikáció kifejlesztését is tervezik a célnak megfelelően.

– Szeretnénk elérni, hogy azok a fiatalok, akik hétvégén, vakációban, vagy akár egyetemistaként tanév közben is szeretnének dolgozni kapcsolatba kerülhessenek azokkal a munkaadókkal, akiknek szintén szüksége van időszakosan, vagy rendszeresen fiatal munkaerőre. Ezért készült el a diakmunka.ro portál, ezt tovább fogjuk fejleszteni és hisszük azt, hogy nagyon sok fiatal életében hozzá fog egy kicsit járulni ahhoz, hogy itthon vállaljon majd munkát, netán később itthon legyen vállalkozó és egyben munkaadó is. Hozzájárulhat ahhoz, hogy a fiatalok itthon megtalálják a munkahelyüket. Sokan azt mondják, a fiataloknak munkahelyet kell teremteni, de én azt gondolom, hogy a fiatalok meg kell találják a saját munkahelyüket. Ehhez pedig olyan tudásra, készségre, kapcsolati rendszerekre van szükség, amelyet egy egyetemen sem tanítanak, ezt mindenki a saját bőrén tapasztalja meg. Ebben is segítség lehet adiakmunka.ro portál – mondta Borboly Csaba.

Antal Lóránt szenátor szerint meg kell vizsgálni, milyen módon lehetne a vonatkozó jogszabályt módosítani annak érdekében, hogy a diákokat alkalmazó vállalkozók előnyökhöz jussanak.

Pănescu Tiberiu, a Hargita Megyei Munkaerőelhelyező Ügynökség igazgatója a kormányprogram által támogatottdiákmunka lehetőségekről és ennek kapcsán tapasztalatokról beszélt: 2018-ban Hargita megyében mintegy 180-an vették igénybe azt az állami támogatást, amely diákok foglalkoztatása után jár a munkáltatónak, idén az ügynökség költségvetésében 50 ezer lej van erre a célra elkülönítve és mintegy 200 jelentkezőre számítanak.

A vállalkozói szervezetek részéről elhangzott, hogy az általános munkaerőhiány miatt szükség van a szezonális és alkalmi munkákat betöltőkre és a portál egy jó felületnek bizonyul abban, hogy a munkaadók igényüknek megfelelő bedolgozót, vagy alkalmazottat találjanak.

A jelenlevő diákszervezetek képviselői elmondták, hogy óriási a kereslet a diákok részéről a diákmunka lehetőségekre, míg a középiskolások esetében az erre fordítható idő nagyjából a szünidőkre korlátozódik, addig az egyetemisták már könnyebben vállalnak részmunkát, vagy hétvégi, alkalmi munkákat is.

Csíkszereda, 2019. június 21.

Leave a comment