FENNTARTHATÓSÁG-KUTATÁSI ÖSZTÖNDÍJPROGRAM: FELHÍVÁS

FENNTARTHATÓSÁG-KUTATÁSI ÖSZTÖNDÍJPROGRAM: FELHÍVÁS

A Hargita Megyéért Egyesület, Hargita Megye Tanácsával együttműködésben, a 2018-2019-es tanévre kutatói ösztöndíjprogramot indít a romániai egyetemek szakirányú alapképzésében, vagy mesteri, illetve doktori képzésében résztvevő hallgatói számára. A kiírás két kiemelt tematikát határoz meg:  fenntartható erdő- és vadgazdálkodás  és hagyományos építészet, illetve anyagilag kívánja támogatni a fenti szakterületeket érintő, a közigazgatásban hasznosítható kutatásokat, kutatási ötleteket.

  1. Fenntartható erdő- és vadgazdálkodás

A pályázat célja: környezetvédelem, fenntartható erdő- és vadgazdálkodás, környezeti elemekkel való együttélés ökológiai, társadalmi, gazdasági aspektusainak vizsgálata tudományos módszerekkel. A pályázatot Hargita Megye Tanácsa ifjúsági stratégiájának 5.4.3-as prioritási tengelyének megfelelően dolgoztuk ki, amelynek célja a fiatalok életminőségének javítása, az itthon maradás feltételeinek megteremtése, a munkaerőpiaci integrációjának elősegítése.

 

  1. Hagyományos építészet

A pályázat célja: a megyei tanács megrendelésére elkészült modern székely ház tervek  kivitelezési szintü kidolgozása PT+DE (műszaki terv kivitelezési részletekkel) a terveket elkészített építészekkel illetve tervező irodával konzultálva  (http://www.epitettorokseg.ro/index.php?kat=3&o=modernszekelyhaz).

Úgy a kivitelezés mind a fenntarthatóság, használat szempontjából költséghatékony tervek elkészülését szorgalmazzuk, akár megújuló energiaforrások felhasználásával.

Célcsoport: szerkezeti építőmérnök illetve épületgépészeti doktoranduszok és/vagy mesteri képzésben levők.

A pályázaton olyan kutatási témák kerülnek támogatásra, amelyek Hargita megye területén hasznosíthatók, továbbvihetők, kiterjeszthetők megyei szintre, valamint a kutatás helyszíne Hargita megye.

A pályázat kiírója: Hargita Megyéért Egyesület

Célcsoport: A jelentkezők köre: romániai egyetemek szakirányú alapképzésében, vagy mesteri, illetve doktori képzésében résztvevő hallgatók.

A támogatás összege: 1000 lej/hónap/fő.

Támogatott kutatások: 3-3 kutatási terv témakörönként.

Támogatási időszak: 5 hónap.

Pályázati feltételek:

  • a 2018–2019-es tanévben bejegyzett egyetemi/mesteri/doktorandusz hallgató, aki romániai felsőoktatásban, nappali alapképzésen vesz részt;
  • Hargita megyében végzett kutatás;
  • a kutatás eredménye a közigazgatásban hasznosítható legyen;
  • településszintű, valamint kistérségre vonatkozó kutatásokat egyaránt elfogadunk – mindkét esetben kérjük a kutatási tervben megindokolni a kutatás hasznosíthatóságát lokális, regionális és megyei szinten egyaránt;
  • előnyt jelent az innovatív jelleg;

Megjegyzés: a fenti kritériumok kizáró jellegűek.

A pályázat leadásához szükséges dokumentumok listája elérhető ITT.

A pályázati űrlap letölthető ITT.

 

Pályázati határidő: 2018. november 9.

Elbírálás: 2018. november 12 – 16.

Eredményhírdetés: 2018. november 23.

Támogatási időszak: 2018. december – 2019. április.

 

A pályázati anyagot, kérjük, az alábbi postai címre küldjék, vagy elektronikus postán a hme@hargitamegye.ro címre. Az elektronikus postával  elküldött nyertes pályázatok esetében a pályázati dokumentáció az ösztöndíj szerződés aláírásával kerül konformitási ellenőrzésre.

Hargita Megyéért Egyesület – Asociația pentru Județul Harghita

Csíkszereda, Szabadság tér 5. sz.

530140, Hargita megye.


Fenntarthatóságkutatási Ösztöndíjprogram 
kedvezményezettei elérhető ITT.

Erős Nándor LIFE dolgozata

Csato Eva dolgozata

Raduly Kinga dolgozata