Szőcs Erika

A nevem Szőcs Erika, 21 éves vagyok. A szüleimmel élek Csíkbánkfalván.

Tanulmányaimat szülőfalumban kezdtem, a Márton Ferenc Általános Iskolában. Középiskolába Csíkszentmártonon jártam, gasztronómia szakon. Nagyon szeretek tanulni.

2014-ben érettségiztem le és sikeresen felvételiztem a csíkszeredai Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kommunikáció és PR szakjára, 2015-ben pedig Génsebészetre szakra. Eddigi féléveim nagyon jól sikerültek, meg van minden vizsgám. Habár a két szak eltér egymástól, mindkettőt nagyon szeretem, sok érdekes dolgot tanultam már eddig is általuk, és remélem, hogy fogok is.

A kommunikáció szakot azért választottam, mert társadalomtudomány, és én szeretném megérteni a körülöttem lévő világot, jobban megismerni az embereket és megpróbálni megérteni őket, mivel nagyon szeretek az emberekkel lenni, velük dolgozni és segíteni nekik. Mind ehhez a megfelelő kommunikáció úgy gondolom elengedhetetlen.

Egyik tanárom közreműködésével részt vettem két kutatási programban is. A média hatása a gyerekre kutatás során kérdezőbiztosként vettem részt, 7. és 11. osztályos diákokkal töltettünk ki kérdőíveket egész Székelyföldön, valamint az ebből származó adatbázist is én gépeltem be.

Ezen kívül részt vettem fejlesztési programjavaslatok kidolgozásában a székelyföldi térség számára a PRO AGRICULTURA HARGITAE UNIVERSITAS ALAPÍTVÁNY által. Egyik publikációm meg is jelent a Helyi fejlesztés – Kreatív programok kötet VII. számában. A vidékfejlesztéssel kapcsolatban az idén is írtam egy programjavaslatot, amely munkafüzet formájában meg is jelent, a könyv még nincs kiadva, de az ezzel kapcsolatos konferencia lezajlott.

Egy harmadik munkám is kiadásra vár, melyet a Grafikai jelekről írtam, és a legutóbbi magyar tanároknak, a Sapientián szervezett módszertani napon be is mutattam. Ezzel a témával fogok tovább dolgozni államvizsga dolgozatomban is, melynek részeredményeit be fogom mutatni a Csíkszeredában májusban szervezendő nemzetközi konferencián (A médiahatása a gyermekekre és fiatalokra), kutatási eredményeimet önálló publikáció formájában is meg szeretném jelentetni.

A másik terület, ami nagyon érdekel, az a génsebészet, ami a második felvett szakom a Sapientián. A genetika, biológia, kémia mindig is érdekelt, és most az egyetemen lehetőségem van sokat megtudni ezekről a területekről. Laborba nagyon szeretek dolgozni, kísérletezni meg főleg, de mind ehhez rengeteget kell tanulni, hogy tudjunk, hogy éppen mit csinálunk, és mi miért történik. Nyáron az Erasmus program segítségével Magyarországon genetikai laboratóriumban fogok szakmai gyakorlatozni, hogy tudásomat ott is gyarapíthassam, és új környezetben is legyek, hogy újabb embereket ismerhessek meg.

Államvizsga dolgozat