News

Bloggereket díjaztak a csíkszeredai megyeházán

Ötvenegy bejegyzés a székelyföldi mindennapokról

dijatadas1

Blogolj velünk! elnevezéssel hirdetett versenyt Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyéért Egyesület. A megmérettetés 12 héten át tartott, május 7-től június 30-ig. A résztvevőknek hetente legalább egy bejegyzést kellett írniuk a Hargita megyei mindennapokról, utólag is be lehetett kapcsolódni a versenybe, vállalva az elmaradás pótlását. A kezdetben jelentkező 8 bloggerből végül hárman – Hompoth Erika, Csonta László és Farkas Szabolcs – maradtak versenyben, ugyanis ők írták meg mind a 12 blogbejegyzést.

A bloggereket augusztus 14-én a csíkszeredai megyeházán köszöntötte Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, ekkor került sor a verseny kiértékelésére és a díjazásra. A megyei tanács elnöke megköszönte mindenkinek, hogy bekapcsolódott az úttörőnek számító tevékenységbe, mint mondta, a verseny lebonyolításával egy régi álom vált valóra. Borboly Csaba kifejtette: az általa vezetett intézmény honlapján igyekeznek közzétenni minden hasznos tudnivalót, emellett arra is törekednek, hogy a „száraz információk mellett az élet is megjelenjen az internetes felületen”. Utóbbit szolgálta a blogverseny. Az elkövetkezőkben pedig európai uniós finaszírozással új, modernebb honlapja készül az intézménynek, ahol a korábbi tartalom is elérhető lesz – számolt be a megyei tanács elnöke.

– A blogverseny fődíja, a tábla Pösszesen 51 blogbejegyzés született, ezeket közel 23 ezren olvasták. A szövegek megtekinthetők a http://blog.hargitamegye.ro/ weboldalon – ismertette a verseny részleteit Márk Boglárka, Hargita Megye Tanácsának munkatársa, a zsűri egyik tagja.Hompoth Erika elmondta, óriási élménC odaítélésében 50 százalékot a zsűri pontjai számítottak – stílust, koherenciát, kreativitást, eredetiséget, szókincset, nyelvhelyességet figyelembe véve –, 25–25 százalékot pedig a nézettség, illetve a kedvelések száma. A közönségdíjat, a 200 lejes könyvutalványt pedig a lájkok száma határozta meg. Mindkét díj tulajdonosa Hompoth Erika lett, szórakoztató írásaival, frappáns megfogalmazásával tökéletesen ábrázolta a székelyföldi mindennapokat, elnyerve a zsűri és az olvasóközönség tetszését. Továbbá különdíjat kapott Csonta László, mivel folyamatosan írt a verseny ideje alatt, mondanivalóját egy tematikában megfogalmazva, a környezetvédelemre összpontosítva. Az ő nyereménye egy könyvcsomag. A verseny ideje alatt y volt számára a versenyen való részvétel, inspiráció számára az egyszerű székely ember volt, egyik bejegyzését fel is olvasta a jelenlevőknek. Végül megköszönte Hargita Megye Tanácsának és a Hargita Megyéért Egyesületnek a verseny megszervezését.

A mostani megmérettetés ismertetése után kötetlen beszélgetésre hívta a jelenlévőket Borboly Csaba, amelynek során kiderült, hogy mindannyian pozitívan értékelik a kezdeményezést. A folytatásban is egyetértettek, az az internetes felület, amelyre eddig feltöltötték írásaikat a versenyzők, a továbbiakban is működni fog. A megyei tanács elnöke elmondta, minden témában várják a blogbejegyzéseket a megye történéseiről, jelenségeiről és a problémákról is, ezekkel az írásokkal a bloggerek segítenék a megyei tanács munkáját.

 

Csíkszereda, 2013. augusztus 14.

Csonta László a zsűri különdíjazottja és Borboly Csaba Hargita Megye Tanács elnöke
Csonta László a zsűri különdíjazottja és Borboly Csaba Hargita Megye Tanács elnöke
Mind két díj tulajdonosa
Hompoth Erika a díjak átvételekor és Borboly Csaba Hargita Megye Tanács elnöke