News

Elkezdődött a székely kapuk felújítása

Egy 1909-ben épült csíkdelnei székely kapu felújítása kezdődött el szeptember elején Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyéért Egyesülettel segítségével. Ezek közös pályázata nyomán a Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt., illetve a nemzetpolitikai államtitkárság hathatós támogatásával újabb hatmillió forint áll a megye rendelkezésére helyi székely kapuk felújítására. 2014-ben öt neves székely kaput újítottak fel, ennek folyatásaként újabb kilencet van lehetőség megmenteni a jövő generáció számára.

A csíkdelnei kapu galambdúcának felújítása már elkészült, most következik a teljes kapuszerkezet restaurálása, amelyen kívül Csík térségében Csíkszentkirályon egy kapu, Csíkmenaságon kettő, Csíkszentgyörgyön egy és Csíkmadarason szintén egy kapu újul meg, továbbá Udvarhely térségében, Zetelakán, Székelylengyelfalván és Székelyszentléleken egy-egy kaput restaurálnak a pályázati pénzből, amelyek felbecsülhetetlen nemzeti kincsnek számítanak.

Hargita Megye Tanácsa 2009 tavaszán belépett a Kőlik hagyományőrző egyesületbe, hogy megyei szintre terjeszthesse ki Kovács Piroska több évtizedes „tűzoltó” munkáját, és megmentsék az értékes székely kapukat. 2009 óta a tanács restaurálási tervek elkészítését is finanszírozta műemlékvédelmi közszolgáltatásán keresztül, ugyanakkor számos kaput sikerült megmentenie a pusztulástól. A megyei tanács székelykapu-programjáról bővebb információt a http://szekelykapu.hargitamegye.ro/ címen találnak.

 

Csíkszereda, 2015. szeptember 9.