News

Fafaragást, vesszőfonást, patkó kovácsolást mutattak be a Mesterségem címere projekt keretében

Érdeklődés övezte a mesterségbemutatókat

A Hargita Megyéért Egyesület szervezésében mesterségbemutató várta az érdeklődőket június 20-án, szombaton a csíkszeredai megyeháza oszlopcsarnoka előtti téren.

A ,,Mesterségem címere” elnevezésű programon három hagyományos mesterség, a fafaragás, a vesszőfonás és a patkó kovácsolás került bemutatásra, de emellett a vállalkozó szelleműeknek lehetőségük volt arra is, hogy kipróbálják a mesterségeket. A program célkitűzése, hogy a modern világban egy kis helyet teremtsen a régi korok mesterségeinek, hogy ezáltal felidézze, milyen mesterségekből tartották fenn magukat és családjukat a régi korok emberei. Az esemény a Communitas Alapítvány és az RMDSZ támogatásával valósult meg.

Ráduly János vesszőfonó, Török Csaba fafaragó és Jakab Árpád patkolókovács nemcsak bemutatta, hogyan készül egy-egy általa készített tárgy, hanem mesélt is a szakma szépségeiről, nehézségeiről, válaszolt a gyerekek kíváncsiskodó kérdéseire is.

A bemutatóra kilátogatott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is, aki a helyszínen így nyilatkozott: „Sok olyan értékünk van, amit nem csak megvenni érdemes, hanem elsajátítani annak elkészítését, hisz ezek természetes, helyi alapanyagokból készülnek. Bízom benne, hogy ez is hozzá fog segíteni ahhoz, hogy fából építsünk, az itteni vasat és követ használjuk és ne a műanyagba, külföldi üvegbe, acélba gondolkodjunk” – fogalmazott a megyeelnök.

 

 

Csíkszereda, 2015. június 20.