News

Hargita megye ösztöndíjjal támogatja fiataljait

Harminc középiskolás és tíz egyetemi hallgató vehette át ösztöndíját csütörtökön Csíkszeredában, a Hargita Megyéért Egyesület és Hargita Megye Tanácsa kezdeményezésére.

A csíkszeredai Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem hátrányos helyzetű egyetemi hallgatói részére létrehozott szociális tanulmányi ösztöndíjat, valamint a Hargita Megye Szellemi Fejlődéséért elnevezésű tanulmányi és szociális ösztöndíjat Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke és Birtalan József alelnök adta át október 3-án a megyeházán, díszoklevéllel együtt.

Borboly Csaba tanácselnök köszöntőjében elmondta: az általa vezetett intézmény támogatja a fiatalokat abban, hogy tanulmányaik elvégzése után itthon helyezkedjenek el. A megyei tanács által létrehozott Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás hamarosan pályázatot hirdet fiatal kutatók számára.

Összetett pályázati elvárások

A Hargita Megye Szellemi Fejlődéséért elnevezésű ösztöndíjra, április 20-ig pályázhattak a középiskolások. Olyan diákok jelentkezését várták, akik Hargita megyében laknak, és ott járnak iskolába, továbbá a közösség építéséért kiemelkedő tevékenységet folytatnak, a családjukban az egy főre eső havi nettó jövedelem nem haladja meg a 600 lejt, illetve az előző évi tanulmányi átlaguk meghaladja a kilencest.

Az ösztöndíjra 180 középiskolás, illetve 42 egyetemi hallgató  jelentkezett.