Sándor-Rokaly Katalin

Sándor-Rokaly Kata vagyok, a gyergyószentmiklósi Salamon-Ernő Gimnázium diákja. Évek óta táncolok a gyergyószentmiklósi Hóvirág Néptánc Együttesben, tagja vagyok a helyi Baranta csapatnak, igyekszem hasznos tagja lenni közösségünknek.


Amit szeretnék megvalósítani: Értékeink pályázat

Nagyon hasznos lenne a településünk számára, ha értékeinket megmentenénk, ha a még élő tudást összegyűjtenénk. Pályázatot szeretnék meghirdetni, melynek a célja történeteket gyűjteni azoktól a még élő rokonainktól, ismerőseinktől, akik átéltek számunkra csak történelemkönyvből ismert korokat. Világháború, 56-os forradalom, a kommunizmus évei, mind olyan események, amelyekről csupán némi könyvből szerzett tudásunk van. Az élő esemény azonban, lassan feledésbe merül és maradnak a száraz tények. Marad az évszám, a történelmi háttér, de sokkal több van annál az eseményekben. Hogyan élték meg az eseményeket, mit éreztek, mi motiválta őket arra, hogy éljék a mindennapokat, amikor nem tudták, hogy a bomba éppen hová fog zuhanni. A kitartás, amivel a nehéz körülmények között is dolgoztak, példa lehet ma is számunkra, és egy gyűjtőmunka sokunkat rávezethet olyan tudásra, ami eddig ismeretlen volt számunkra.

Ugyanúgy lehetnek még mindig olyan hagyományok, amire valamiért nem figyelt fel senki, olyan receptek, megfigyelések, régi fényképek, iratok, amik még ott lapulnak a kredenc fiókban, néha kézbe kerülve, egy-két könnycseppet fakasztva.

Előkerülhetnek régi ruhadarabok, amik még mindig értékesek lennének a tánccsoportnak, vagy hagyományőrző csoportnak, akár múzeumnak. Annyi bölcsességet, tudást visznek az időseink a sírba, amit soha nem tudunk pótolni, ha most meg nem szerezzük, amit még lehetséges.