News

Mondjuk nemet és lépjünk fel, előzzük meg az iskolai bántalmazást!

Hatékony fellépés a bullying ellen

Hargita Megye Tanácsa a Hargita Megyéért Egyesületen keresztül, a  Spektrum Oktatási Központ az “Apáczai Csere János” Pedagógusok Házával, a krónikus beteg gyermekeket táboroztató Yuppi Egyesülettel és a budapesti #Újpedagógiával együttműködve 2023 februárja és áprilisa között  egy ingyenes “blended” pedagógus továbbképzést szervezett abból a célból, hogy támogassa az iskolák és tanárok azon igyekezetét, hogy az iskolai közösségek befogadóbbak legyenek, hogy csökkenjen a bántalmazás (bullying) jelenségek gyakorisága, és az előforduló bántalmazási esetek kezelésére a tanárok praktikus szempontokat kapjanak.

15 Hargita megyei oktatási intézmény közel 250 pedagógusa hatékony tanácsokat kapott az iskolai bántalmazás megelőzésére és kezelésére, így eredményesek lehetnek az osztálytermi munka során.

-Az iskolai bántalmazás egyre nagyobb problémát jelent a fiatalok körében. A szülők fokozott figyelme mellett a pedagógusoknak is kiemelkedően fontos szerepük van a bullying megelőzésében és kezelésében.  A megfelelő eszközök ismeretével a pedagógus sokat tehet azért, hogy az osztály olyan közösséggé fejlődjön, amelyben nincs helye bántalmazásnak. Ezért is tartottuk lényegesnek e képzés támogatását, fontos, hogy a pedagógusok magabiztosan mozogjanak ebben a témában, hatékonyan segítve a diákokat és szüleiket, ha bántalmazással találkoznak – fejtette ki Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A képzésen a tanárok “házi feladatot” kaptak, ezen dolgoznak most, majd a május végén egy online találkozóval, kiértékelővel zárul a képzés.

A közösség tagjainak bíztatása az áldozat támogatására szintén kulcsfontosságú tényező mind a bullying megelőzésében, mind a megszüntetésében.

Leave a comment