Lármafa-találkozó az összetartozás jegyében

larmafaJúnius 23-án, szerdán reggel indulnak Felvidékre a XI. Lármafa-találkozó székelyföldi résztvevői, akik többnyire Hargita megyei települések közösségeinek tagjai. Hozzájuk csatlakoznak Hargita Megye Tanácsa Összetartozunk szórványprogramja jóvoltából aranyosszéki és mezőségi „zarándokok” is.

A találkozó résztvevői Szent László  királyunk legendás alakja előtt róják le tiszteletüket, felkeresve a történelmi Magyarország számos zarándokhelyét, ami erősít bennünket és szórványban élő testvéreinket magyarságtudatunk megerősítésében, elmélyítésében. Hisz közös a múltunk, és csak közösen van jövőnk. A történelem által megtépázott és szétszabdalt nemzetünk előítéletek, rossz érzések és félelmek nélkül vállalja magyarságát – fogalmazták meg a találkozó üzeneteként.
– A Lármafa-találkozó célja a Szent László-kultusz felélesztése, ápolása – vallja Beder Tibor megyei tanácsos a szervező Julianus Alapítvány nevében.
A Csíkszeredából induló busz első állomása Cegőtelke, ahol a találkozó résztvevői ünnepi megemlékezésen vesznek részt a helyi református templomban, majd megtekintik a cserhalmi ütközet helyén felállított emlékművet, múltidéző csatajelenet kíséretében. Itt csatlakozik hozzájuk a szórványbusz, amely tordai, kolozsvári, szamosújvári, dési, bethleni, somkereki és cegőtelki résztvevőket szállít.
A találkozó résztvevői útjuk során ellátogatnak Huszt várához, Beregszászra, Benére, megtekintik Munkácsot, fejet hajtnak a szolyvai Emlékparkban, emlékeznek a Vereckei-hágónál. Szombaton megkoszorúzzák Dobó István sírját, megtekintik a borsi kastélyt, II. Rákóczi Ferenc szülőhelyét, majd látogatást tesznek Nagyszelmencen, a „kettévágott székely kapus faluban” is. Vasárnap a kassai Szent Erzsébet-dóm, a Rákóczi-kripta és a Szent Mihály-templom megtekintése után Mezőkövesdre indulnak, ahol különféle kultúrprogramok várják őket, itt lesz a záróünnepség az egyházak bevonásával.

Csíkszereda, 2010. június 22.

Leave a comment