News

Román és magyar középiskolások táboroztak Borospatakon

Egy román-magyar együttélési kódex kidolgozásában a diákok javaslatait is figyelembe veszik

Október 8–13. között a gyimesi Borospatakon táborozott 53 román és magyar középiskolás diák, akik a csíkszeredai Octavian Goga és a Segítő Mária középiskolákból érkeztek. Az etnikumközi kapcsolatokra épülőPuzzle Camp elnevezésű tábort a Hargita Megye Tanácsa tagságával létrejött Hargita Megyéért Egyesület szervezte, egy hasonló tavalyi program folytatásaként. A projektet az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala támogatja, tavaly két egy hétvégés workshopot szervezett az egyesület a diákoknak, idén egy hatnapos táborra került sor.

A tábor tematikus napokra épült, a csapatépítő játékokon kívül a különböző kézműves tevékenységekbe, a filmkészítés és a fotózás világába nyertek betekintést a diákok, gyimesi és moldvai néptáncokat tanultak, ismerkedtek a helyiek történelmével. Kora reggeli programjaikon kenyeret sütöttek, tornáztak és megismerkedtek azzal a 83 mozgásformával, amely megtalálható Csíkszeredában. A MAKOSZ (Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége) képviselőinek előadásából többet megtudhattak a jogaikról, illetve kötelezettségeikről, amit mindannyian hasznosnak tartottak.

A táborozó diákokat meglátogatta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is, aki Olcsvári Péterrel, a MAKOSZ ügyvezető elnökével a diákönkormányzati tevékenység fontosságáról, a MAKOSZ és a HaDiT (Hargita Megyei Magyar Diáktanács) együttműködéséről beszélt, illetve Hargita Megye Tanácsa támogatásáról és a közös projektekre vonatkozó nyitottságról biztosította a MAKOSZ képviselőjét.

A táborozó román és magyar diákok egy műhelymunka keretében a csíkszeredai ifjúsági élet és lehetőségek javításáról értekeztek, illetve javaslatokat fogalmaztak meg egy tervezett román-magyar együttélési kódex szabályzatára vonatkozóan, amit a későbbiekben felhasznál Hargita Megye Tanácsa.

A tábort kiértékelő beszélgetésen egyöntetűen hasznosnak találták a programot, úgy vélekedtek, a különböző programok alatt jobban megismerték egymást, betekintést nyertes egymás kultúrájába, tanulták egymás nyelvét, új barátságok kötődtek. Jól érezték maguk a közel egy hét alatt a diákok, és mint mondták, remélik, hogy lesz folytatása a programnak.

A román és magyar diákoknak szervezett programot az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala támogatta.

Borospatak, 2018. október 14.

Leave a comment