News

Sikeres volt a Hargita Megyéért Egyesület etnikumközi kapcsolatok témában szervezett programja

A magyar és román diákok egyaránt folytatni szeretnék a közös programokat

 

Tovább folytatnák az elkezdett tevékenységet és közös programokat szerveznének azok a diákok, akik az elmúlt hétvégén második alkalommal vettek részt a Hargita Megyéért Egyesület által szervezett, etnikumközi kapcsolatok a fiatalok szemével elnevezésű műhelymunkán. A diákoknak október 20-22-én második alkalommal szervezett találkozót az egyesület, akik a csíkszeredai Octavian Goga és a Segítő Mária gimnáziumokból érkeztek.

Péntek délután Csák László szakértő előadását hallgatták meg, aki Magyarországról költözött Csíkszeredába, és magyar anyanyelvűként munkája során tanulta meg a román nyelvet. Előadását kötetlen beszélgetés követte, majd táncházban szórakoztak a fiatalok.

Szombaton csapatépítő tevékenységen vettek részt, majd a délutáni fókuszcsoportos beszélgetésen a további lépéseket szögezték le ahhoz, hogy ez a csoport továbbra is találkozzon és szervezzen közös programokat, illetve ebbe minél több társukat bevonják. A jelenlevők elmondták, szerveznének filmnézéseket, ahol román filmeket néznének magyar felirattal és fordítva. Szeretnének egymástól nyelvet tanulni, kitalálják ezeknek a nyelvóráknak a rendszerét, illetve közös csoportokat szerveznének olyan tevékenységekre, ahol nem a nyelvtudás az elsődleges, ilyen például a tánc vagy bármilyen sporttevékenység. Ugyanakkor a diákok vállalták egy kérdőíves felmérés elvégzését a csíkszeredai középiskolások körében, amellyel felmérnék, hogy mekkora igény lenne a fenti tevékenységekre, és milyen szerepet vállalnának a megkérdezettek ezekben.

A csapatépítő tevékenységen egy húszdarabos puzzle egy-egy darabját kapták meg ajándékba a diákok, így ahhoz, hogy kirakják a puzzlet, ismét kell találkozzanak. Erre legközelebb november 15-én kerül sor, a találkozót „puzzle day”-nek nevezték el. Ekkora azt is megbeszélik, hogy mi legyen a közös csoportuk elnevezése, amelynek keretében egyhetes táborozásokat is szerveznének magyar és román diákoknak a barátságok kialakítása, az egymástól való tanulás érdekében.

A Hargita Megye Tanácsa tagságával megalakult Hargita Megyéért Egyesület programját az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatal támogatta.

Csíkszereda, 2017. október 24.

Leave a comment