News

Újabb 13 székely kapu újul meg Hargita megyében

Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyéért Egyesület folytatja értékmentő tevékenységét

A Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyéért Egyesület partnerségének, valamint a magyarországi Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a magyar kormány Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatásának köszönhetően 13 székely kapu újítanak fel Hargita megyében. A finanszírozásra a Hargita Megyéért Egyesület pályázott, a projekt lebonyolításának határideje 2018. május 30. Szeptember 25-én a Hargita Megyéért Egyesület szervezésében fórumot tartottak a csíkszeredai megyeházán az ez alkalommal kiválasztott kapuk tulajdonosainak, illetve a restaurátoroknak.

A székely kapuk felújítása azóta zajlik, mióta Hargita Megye Tanács belépett a Kőlik Hagyományőrző Művelődési Egyesületbe, ismertette Bálint-Miklóssy Enikő, a Hargita Megyéért Egyesület igazgatója. Mint beszámolt, azóta összesen 82 kaput újítottak fel Hargita megyében.

Ez alkalommal 13 kaput választottak be a kapumentési programba, ezeket személyes jelentkezések, illetve a székely kapuk katasztere alapján válasszák ki.

A mostani támogatással hét Csík térségi – két csíkszentgyörgyi, két bánkfalvi, csíkkozmási, csíkszentmártoni, csíkszentmiklósi -, egy csomafalvi és öt Udvarhely térségi – egy szejkefürdői Orbán Balázs kapuja, felsőboldogfalvi, küküllőkeményfalvi, székelyderzsi és oroszhegyi – székely kaput javítanak ki. Ezek mint a XIX. vagy a XX. század elején épültek, ismertette a kiválasztott kapukat Süveg Éva. Hargita Megye Tanácsa főépítészi hivatalának szakembere hozzátette: a legértékesebb kapukat próbálják átmenteni az utókornak, hiszen tíz év alatt eltűnik a kapuk tíz százaléka.

Bálint-Miklóssy Enikő ismertette a jelenlevőkkel a pályázat lebonyolításának lépéseit, melynek során az egyesület együttműködési szerződést köt a kapu tulajdonosával, illetve szolgáltatói szerződést a restaurátorral.

Az egyesület igazgatója arról a tervről is beszámolt, hogy szeretnék október 13-án megtartani a székely kapuk napját, ezzel is emléket állítva néhai Kovács Piroskának, a Kőlik egyesület elnökének, a „székely kapuk mentőjének”, aki munkásságáért Európa Nostra-díjat kapott. Ez a dátum Pirosba néni halálának napja, illetve október 13-án volt az utolsó Piroska néni által szervezett székely kapuk napja. A jelenlevők üdvözölték a tervet, amely a szakembereknek kínál találkozási lehetőséget, illetve a szakmai intézmények felajánlották partnerségüket a rendezvény megszervezésében.

A Hargita Megyéért Egyesület tevékenységéről az alábbi linken tájékozódhatnak:http://hargitamegyeert.ro/

 

Csíkszereda, 2017. szeptember 25.

Leave a comment